Groeikampjes

Sinds 2023 worden er groeikampjes aangeboden.

Kleinschalige kampjes van 3 dagen voor maximaal 6 gevoelige of hoogsensitieve kinderen.

De Groeikampjes zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar, tenzij anders vermeld bij de activiteit.

Wanneer de groeikampjes doorgaan en voor welke leeftijd, vind je in de agenda.

Wat zijn Groeikampjes

Voor kinderen die nood hebben aan: rustige activiteiten, meer (zelf)vertrouwen, oplaad-momenten, een klein groepje.

Als je meer jezelf wil zijn, jouw kwaliteiten wil leren ontdekken en jouw ‘gevoelig-zijn’ wil leren inzetten als kracht.

Ik combineer graag creatieve coaching met lichaamsgerichte methodieken.

uit het hoofd, in het lichaam

Door creatief bezig te zijn, stoppen we makkelijker met denken of piekeren.

Lichaamsgerichte methodieken worden ingezet om beter “in het lichaam te zakken“.

Er wordt ruimte gegeven aan vrije, creatieve expressie en om te ZIJN.

Zolang we in onze comfort-zone zitten, zitten we veilig maar kunnen we niet “groeien”. Af en toe doen we dus iets wat wel eens spannend kan zijn, bijvoorbeeld: schilderen zonder penseel, een tekening maken met ons niet-schrijf-hand, even kijken naar een eigenschap die we zelf niet zo leuk vinden,…)

We gaan dus een stapje uit onze comfort-zone. Het is wel spannend maar…. we doen iets wat we nog nooit deden of niet gewoon zijn, we proberen iets nieuw waardoor we een inzicht kunnen krijgen, onszelf beter leren kennen en daardoor groeien!

Al spelend leren, door middel van creatieve opdrachten.

Verschil met andere kampjes

Vanuit zachtheid en acceptatie begeleid ik de kinderen. Op een positieve en speelse manier stel ik de kinderen gerust en moedig ik hen graag aan.

Ik vertrek vanuit Zijns-coaching: door middel van creativiteit komen de kinderen makkelijker uit hun hoofd, naar hun gevoel. Lichaamsgerichte oefeningen zet ik in om de kinderen meer of beter in hun lichaam te laten zakken.

De kinderen worden uitgenodigd om hun fantasie en verbeelding te gebruiken tijdens visualisaties. Vrije en creatieve expressie staan centraal.

Er wordt tijdens het groeikampje ruimte gemaakt om over verschillende zaken te praten. Er mag zeker eens gebabbeld worden over de grotere emoties of gebeurtenissen die de kinderen meemaken.

Een extra troef is de kennismaking. Voordat het kampje begint, ontmoet ik graag het kind(je) en een ouder. Op die manier maken we al kennis met elkaar, hebben zowel ouder als kind een idee op welke plaats het kampje doorgaat én doen we een babbeltje. Zodoende kunnen er mogelijke “struggles” benoemd worden waarmee het kind zit.

Een gepersonaliseerde aanpak dus!

Mijn achtergrond

Ik ben altijd graag bezig geweest met kinderen. Ik denk omdat ik zelf een heel groot innerlijk kind heb dat houdt van de kleuren van de regenboog, experimenteren met nieuwe materialen en gewoon…. In de creatieve flow zitten en “gewoon doen”.

Als 16-jarige ben ik beginnen babysitten en volgde ik de cursussen om monitor en hoofdmonitor te worden. Toen heb ik vakantiekampjes begeleid en was ik kampverantwoordelijke bij Free-Time Gent. Ik ging heel graag op europees jongerenkamp waar we in kleine groepjes aan de slag gingen rond bepaalde thema’s: in stilte en creatief. Als groepsbegeleider haalde ik daar mijn hartje aan op!

Na het middelbaar ging ik voor kleuteronderwijs, die keuze was snel gemaakt! Tijdens het 2e jaar van de (toen 3-jarige) opleiding kwam ik mezelf al tegen. Het idee om het altijd te doen voor de kinderen en het gevoel te hebben mezelf weg te cijferen was wel confronterend… Ik stopte de opleiding en besliste om graduaat orthopedagogie te studeren. Een opleiding waarin zelfreflectie een vak apart was en waardoor ik mezelf, mijn kwaliteiten en manier van begeleiden snel leerde kennen. Tijdens en na deze opleiding heb ik altijd gewerkt als woonbegeleidster bij volwassenen met een verstandelijke (en/of meervoudige) beperkingen. Met heel mijn hartje heb ik 18 jaar bij deze doelgroep gewerkt, waarvan 7 jaar in Nederland.

Ondertussen volgde ik nog cursussen en opleidingen: onder andere de opleiding tot Sherborne-begeleider. Daarover lees je hier meer.

Tijdens de knutselkampjes die ik voordien gaf, miste ik precies iets. Zelf kon ik zó genieten als ik met de kinderen iets “coachend” kon doen: hen uitdagen om iets nieuw te proberen of eens laten stil worden en een visualisatie begeleiden. Dat gaf mij nog meer voldoening.

Enkele jaren geleden startte ik de opleiding Creatief Agogisch Coachen, een opleiding die ik al héél lang wilde doen en waar dan eindelijk tijd en ruimte voor kwam. Een opleiding naar mijn hartje, waar het creatieve gecombineerd werd met groeien, uit mijn eigen comfort-zone treden en naar mezelf kijken. Soms confronterend maar o zo leerzaam! Gestimuleerd door deze opleiding en mijn eigen ervaringen geef ik enkele keren per jaar een coaching-workshop aan een groepje van maximaal 6 volwassenen. Daarin combineer ik graag het creatieve met lichaamsgerichte oefeningen en daarom noem ik dit Zijns-coaching.

Specifiek voor de kinderen en de kampjes heb ik de training tot Groeikamp begeleider en organisator gevolgd bij Tinspireert. Verder ben ik grote fan van de Schatgravers van Matty en Greetje waarin we rond kwaliteiten werken bij kinderen. Daarover volgde ik al een paar trainingen.

Het “pedagogische” heeft er altijd wel ingezeten dus… Het bijleren aan de kinderen, hen laten ontdekken (en daar geniet ikzelf ook van!) en hen wijzen op de kleine dingen waarover ze zich kunnen verwonderen

Het stopt nooit en ik blijf mezelf verrijken met opleidingen, cursussen en healings die ik doe voor mezelf en waaruit ik zo’n waardevolle zaken haal!

Warm welkom! Elke